Osallisuutta on kaikkialla

sonja_500.jpg

Osallisuusristeily vei viime viikolla joukon nuorten osallisuudesta kiinnostuneita työntekijöitä, järjestösihteerimme ja ensi vuoden puheenjohtajiston seilaamaan Helsingin ja Tallinnan välille 22 tunniksi ja keskustelemaan siitä, mitä osallisuus on ja miten sitä voidaan edistää erilaisissa organisaatioissa. Mukanamme oli kuntien nuoriso-ohjaajien lisäksi osallistujia erilaisista järjestöistä.  Myös järjestöt ovat viime vuosina heränneet toteuttamaan osallisuutta omassa toiminnassaan ja olivat innokkaina kuulemaan lisävinkkejä. 

Tilaisuuden avasi opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoyksikön johtaja Georg Henrik Wrede. Avajaispuheessaan hän sivusi muun muassa nuorisovaltuustojen lakiin kirjaamista. 

Merja-Maaria Oinas Koordinaatista kertoi risteilyosallistujille nuorten verkkovaikuttamisesta. Keskustelimme paljon Aloitekanava.fi -palvelusta ja sen toiminnasta. Esille tuli vaikeita kysymyksiä, kuten se, etteivät nuoret voi verkkopankkitunnusten puuttumisen vuoksi tehdä vahvaa vahvistusta monille sivuille, joille sitä vaaditaan toimintaan osallistumiseksi. 

Tiukan koulutuksen lisäksi pääsimme tietysti myös nauttimaan laivan herkullisesta buffetista. Syömisen lomassa oli hyvin aikaa jutustella sekä vaihdella kokemuksia ja näkemyksiä osallistujien välillä.  Keskustelu kävikin hyvin vilkkaana ja aikaa sille olisi voinut varata päivän jos toisenkin! Toimijoiden erilaiset taustat toivat hyvää lisämaustetta keskusteluun ja saivat ajattelemaan asiaa eri kanteilta.  

Keskusteluissa tuli hyvin ilmi se, ettei järjestön tarvitse olla osallisuuteen erikoistunut osallistaakseen nuoria. Osallisuus voi olla yksinkertaisimmillaan esimerkiksi viittaamista koulussa. Siinä on kyse vuorovaikutusprosessista, johon tarvitaan sekä sinua että minua. 

On hienoa huomata, että nuorten osallisuutta halutaan edistää monella tavalla monessa paikassa. Osallisuuden tärkeyttä kun ei voi liikaa korostaa.

Sonja Julkunen
liittohallituksen jäsen
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry.