Hukkuuko nuorten ääni kuntarakenteen myllerryksessä?

Kuluvan viikon keskiviikkona (26.2.) eduskunnassa on käyty välikysymyskeskustelua koskien hallituksen kuntapolitiikkaa ja kuntauudistusta. Kuntauudistus ja -rakenne puhututtaa koko valtakunnassa. Keskustelijoina ovat kuitenkin liian usein pelkästään poliittiset päättäjät.

Lahden seudulla on käynnistetty yksi valtiovarainministeriön määräämä erityinen kuntajakoselvitys. Selvittäjä määrättiin ja kunnat koottiin keskustelemaan selvityksestä. Nuoria ei näihin pöytiin kutsuttu.

Lahden nuorisovaltuusto oli tilanteen osalta aktiivinen. He kutsuivat muiden selvitysalueen kuntien nuorisovaltuustojen puheenjohtajat koolle ja lähtivät miettimään toimintatapoja nuorten äänen huomioimiseksi. Kannanotto, lobbaaminen ja positiivinen medianäkyvyys mahdollistivat sen, että nyt myös nuoret istuvat erityisselvitysalueen työryhmissä, valtuustojen seminaareissa sekä hallitusten kokouksissa.

Tämä on osoitus siitä, että nuorten mukaan ottamisessa on vielä kehitettävää. Tämän esimerkin toivon kuitenkin kannustavan nuorisovaltuustoja ympäri maata siten, että hekin olisivat aktiivisia ja antaisivat oman näkemyksensä kuntauudistuksen etenemiseen.

Suomalainen kuntakenttä on uudistusten myllerryksessä. Nyt tehdään tulevaisuuden kuntarakennetta, joka vaikuttaa pitkälti juurikin nuoreen sukupolveen. Meillä on oikeus olla vaikuttamassa yhdessä poliittisten päätöksentekijöiden kanssa siihen, millaisessa kuntakentässä tulevaisuudessa elämme.

 

Santeri Lohi
puheenjohtaja
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry.

Ps. Jos kuntarakenteeseen vaikuttaminen kiinnostaa, Lahden case-esimerkki löytyy täältä.