"Taasko ne on?"

Santeri_pieni.jpg

Vaalikevät on jälleen täällä. Viimeisin vaalien huippuvuosi oli 2012, jolloin kisailtiin niin tasavallan presidentin kuin kuntapäättäjien tehtävistä. Vaalit tuovat joka kerta omaa säpinäänsä poliittiseen kenttään, mikä heijastelee myös kunnan tasolla tehtäviin päätöksiin.

Tämän kevään eurovaalit ovat varsinaiset ministerien supervaalit. Tämä on tuonut omalta osaltaan myös jännitteitä valtakuntamme politiikkaan. Ministerit sekä kampanjoivat että toteuttavat hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita.

Eurovaalit ovat siitä mielenkiintoiset vaalit, että niissä äänestysprosentti maanlaajuisesti on perävuosin ollut heikoin. En usko, että kyseessä olisi välinpitämättömyys Eurooppa-politiikkaa kohtaan. Tukipaketeista on kyllä ainakin jaksettu vääntää turuilla ja toreilla ja väännetään edelleen. Luulisinkin, että kyse on pikemmin edelleen siitä, että me suomalaiset emme koe, että Euroopassa tehdään merkittäviä, kuntatasoa koskettavia päätöksiä.

Euroopan unionilla on käytössään nykyään merkittävää lainsäädäntövaltaa, joka heijastuu myös Suomeen niin asetusten, direktiivien kuin muiden säädösten muodossa. Nämä väistämättä ohjaajavat myös kansallista sääntelyä, kun tiettyjä raja-aitoja määritellään Brysselistä käsin. Tämän hahmottaminen tuntuu edelleen olevan maassamme jonkinlainen kauhukuva: EU:ta ei nähdä mahdollisuutena muuttaa yhteisiä pelisääntöjä, vaan se koetaan puhtaasti pakottavaksi järjestelmäksi.

Eurooppa tarvitsee nuoria osaajia, joita löytyy yli puoluerajojen. Nuoret ovat se ryhmä, joka tulee elämään tänään tehtävien päätösten kanssa myös pitkälle tulevaisuuteen. Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton eurovaalitavoitteet lähtevät nuorten osallisuuden periaatteesta ja heijastelevat sitä myös tavoitteina saada nuoret päätöksenteon pöytiin myös Euroopan unionin tasolla.

Toivottavasti sinä, perustuslain takaamat poliittiset oikeudet omaava yksilö, käytät ääntäsi näissä vaaleissa. Nyt puhumme tulevaisuuden ratkaisujen tekijöiden valinnasta.

 

Santeri Lohi
puheenjohtaja
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry.

 

P.S. Liiton eurovaalitavoitteisiin pääset tutustumaan tästä!