Jäsen, ota paikkasi!

Rentouttavaa kesää seuraa järjestövuodessa aina kiireinen ja jännittävä syksy. Pikku hiljaa katseet kääntyvät jo kohti seuraavaa vuotta ja sen suunnittelua. Lopulta tulee myös päätöksenteon aika liittokokouksessa ja piirien vuosikokouksissa. Takana ovat jo liittokokousasioita valmistellut Asiakirjalämpiö ja huippukoulutusta tarjonnut Aktiivipäivät HC.

Syksyn aktiivisuudesta ovat myös pitäneet huolta piirien tapahtumat ja Edustajiston kasvokkaistapaaminen. Paikallisten nuorisovaltuustojen kokouksia, tapahtumia ja tempauksia ei edes tarvitse mainita.

Järjestöjen syksy on usein kiireinen ja etenee kuin juna. Joskus voi ihan perustellusti tuntea itsensä jäsenenä melko pieneksi kokoustykityksen keskellä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan jäsenet kuuluvat kaikkien yhdistysten päätöksenteon keskiöön. Jäsenet käyttävät yhdistyksen korkeinta valtaa. On eri asia, käytätkö oikeuttasi vaikuttaa ja lunastatko jäsenelle kuuluvan asemasi.

Vaikka liitto- tai vuosikokous ei välttämättä olisi lempiajanvietteesi, kannattaa kuitenkin harkita vahvasti osallistumista. Paitsi että tapaat ja verkostoidut parhaiden tyyppien kanssa, saat myös paljon uutta tietoa ja todellisen paikan vaikuttaa. Liittokokouksessa valta on jäsenistöllä ja jokaisella jäsenellä on myös vastuu käyttää tätä valtaa. Äläkä huoli, sinun ajatuksesi ovat yhtä hyviä kuin muiden ja kokousasiat eivät ole rakettitiedettä.

Järjestöissä ei voi piiloutua muiden selän taakse. Asioita ei tapahdu, vaan ne tehdään aina jonkun toimesta.  Muista myös, ettet voi olettaa muiden hoitavan asioita tai ajattelevan puolestasi, tosimaailmassa äiti ei ole aina hoitamassa puhumista saatikka ajattelua tai kirjoittamassa aloitteita. Kun sinulla on hyvä ajatus siitä, mitä tai miten liiton tai piirin pitäisi toimia, tuo se yhteiseen pöytään. Jälkikäteiskyräily ja jossittelu pitkin seuraavaa vuotta eivät vie asioita eteenpäin, sillä päätöksenteon hetki on silloin jo mennyt. Ole siis hereillä!

Näitä vinkkejä noudattamalla voit vaikuttaa Nuva ry:n liittokokouksessa:

  • pidä huolta, että jäsenmaksusi on maksettu ja olet ilmoittautunut liittokokoukseen ajoissa
  • tutustu liittokokousmateriaaleihin huolella etukäteen niin tiedät, mistä kokouksessa puhutaan. Kysy hallitukselta, jos et ymmärrä.
  • kirjoita uusista ja laajoista ideoista etukäteen liittokokousaloite
  • osallistu liittokokouksessa mahdollisten toimikuntien työskentelyyn ja tee siellä konkreettiset muutosesityksesi
  • ole kokouksessa aktiivisesti läsnä, vastaava vaikuttamisenpaikka on vain kerran vuodessa
  • seuraa kokousta, osallistu keskusteluun ja tee tarvittaessa lisäys-, poisto- ja muutosesityksiä
  • Suuressa vaikuttamisen nälässä voit myös ilmoittautua ehdokkaaksi liittohallitus-, varapuheenjohtaja- ja puheenjohtajavaaliin

Jaksamista vaikuttavaan syksyyn – käytä jäsenelle kuuluvaa valtaasi ja ole avainpelaaja!

 

Kimi Uosukainen,

liittohallituksen varapuheenjohtaja