Puheenjohtajan kesätervehdys

Vaalikevät on takana päin ja opinahjot menneet kesäteloille. Kuitenkin maan hallitus painaa hommia suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Sipilän hallitus viettää kuherruskuukauttaan avokonttorissa, joka paljastuikin tavalliseksi neuvotteluhuoneeksi. Nyt on aika, jolloin tehdään merkittäviä linjauksia Suomen tulevaisuudesta. 

Kulunut puolivuotinen on mennyt (jälleen kerran) hyvin nopeasti. Vuosi alkoi uuden hallituksen perehdytyksillä ja rattaat saatin nopeasti käyntiin. Onnistuneita Aktiivipäiviä vietettiin Turussa, sääntö- ja piiriuudistusta on viety yhteistyössä jäsenten kanssa eteenpäin ja mikä merkittävintä, eduskunta hyväksyi uuden kuntalain, joka vei nuorisovaltuustot kerta rysäyksellä lakiin. Vaalit toivat oman hektisyytensä ja mielenkiinnolla otimme Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa vastaan myös hallitusohjelman. Hallitusohjelmassa puhutaan paljon osallisuudesta ja kokemusasiantuntijuudesta, vaikka sisältääkin ikäviä leikkauksia koulutusjärjestelmäämme. 

Nuorisovaltuustojen on oltava valppaina heti, kun lomat on pidetty. Suomen kuntakenttää uudistetaan jälleen: kuntien tehtäviä pohditaan uudelleen, minkä lisäksi valtion eri hallinnon tasoja tarkastellaan. Sote-uudistuskin lienee jo valmisteilla virkamieskoneistossa. Nuorisovaltuustojen on pidettävä puolensa ja varmistettava, että nuorten ääni kuuluu ei pelkästään oman kunnan, vaan oman lähialueen päätöksenteossa. Tätä työtä teemme yhdessä. 

Nyt on kuitenkin aika ladata akkuja syksyn haasteita varten. Nuorisovaltuustokenttä tulee toivon mukaan olemaan eheämpi ja vaikuttavampi kuin koskaan, jotta pystymme vastaamaan yhdessä nuorten kuulemiseen liittyviin haasteisiin. Haluan toivottaa lämmintä ja erittäin rentouttavaa kesää koko liiton puolesta! 

Santeri Lohi
Puheenjohtaja