Ota sinäkin nollatoleranssi ja sano jyrkkä ei! Ta nolltolerans och säg absolut nix!

Suomen yhdenvertaisuuslainsäädäntöön tutustuneena ja Liiton oman yhdenvertaisuussuunnitelman kirjoittaneena voin kertoa, että tunnen nuo pykälät melko hyvin. Tunnen myös yhdenvertaisuuslain 8§ hyvin. Tuo pykälä luettelee syrjimisperusteita, joiden puitteissa syrjiminen on laissa kiellettyä, tapahtui sitä sitten koulussa, työpaikalla tai vapaa-aikana. Esimerkkejä syrjintäperusteista, jotka laki luettelee on ikä, alkuperä, seksuaalinen suuntautuminen ja vakaumus. Kaikenlaiselle syrjinnälle tulisi olla nollatoleranssi.

Näin elokuussa koulujen juuri alettua onkin hyvä ottaa esille tuo aina niin kipeä aihe - kiusaaminen. Sitä tapahtuu vieläkin ja joillekin se ei ole harvinaista vaan arkipäivää. Opettajien ja muiden koulujen ja oppilaitosten työntekijöiden on vaikea havaita kiusaamista, varsinkin kun siitä osa on siirtynyt myös sosiaalisen median puolelle. Siksi olisi tärkeää, että me nuoret olisimme esimerkillisiä ja puuttuisimme kiusaamiseen. Mikäli et ole tarpeeksi vahva menemään väliin itse, voit aina pyytää apuun muita ystäviä tai kertoa opettajalle tai jollekulle toiselle aikuiselle mitä on meneillään.

Kiusaamisesta kertominen ei ole reetuamista etkä kerrottuasi ole juorukello. Kiusaamisesta kertominen ja siihen puuttuminen on sankariteko, jolla voit pelastaa jonkun kokonaisen kouluvuoden tai jopa koko monivuotisen koulutaipaleen. Ole siis rohkea ja ole se, joka on kaveriporukan siistein mimmi tai jätkä, sillä kiusaaminen on niin last season!

Syrjiminen ja ulkopuolelle jättäminen ei tee kenestäkään coolimpaa tai mahtavampaa. Minun silmissäni kiusaaja on häviäjä ja kiusaamisesta yli päässyt ja siihen puuttunut voittaja. Nykäise siis yksinäistä luokkakaveriasi hihasta ja pyydä häntä vaikka kahville. Tällä tavoin näytät esimerkkiä muille. Tie on pitkä ja kivinen, jotta kiusaaminen loppuisi kokonaan, oli se sitten rasistista tai muuhun syrjintäperusteeseen pohjautuvaa, mutta meidän on kuljettava se, jotta joku kaunis päivä voimme voittaa kiusaamisen kokonaan.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry. sanoo ei rasismille. Nuva ry. sanoo myös ei kaikelle syrjimiselle niin tapahtumissaan kuin niiden ulkopuolella. Ole sinäkin esimerkillinen ja ota nollatoleranssi rasismille, kiusaamiselle ja muulle syrjinnälle. Näin me olemme askeleen lähempänä voittoa!

Veera Hellman

Jäsentoiminnan ja paikallisen edunvalvonnan vastaava

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry.

När jag en gång bekantat mig med Finlands jämställdhetslagstiftning och skrivit Förbundets jämställdhetsplan kan jag påstå att jag känner till artiklarna relativt bra. Jag känner till också 8§ väldigt bra. Den artikeln listar upp diskriminerings argument av på grund av vilka diskriminering är illegalt vare sig det händer i skolan, på jobbet eller under fritiden. Exempel på diskriminerings argument är ålder, bakgrund, sexuell anläggnin eller tro. Nolltolerans borde gälla för all slags diskriminering.

Nu när skolarbetet igen sattits igång i augusti är det bra att ta itu med ett smärtsamt ämne - mobbning. Det händer ännu idag och för en del elever och studerande är det inte ovanligt utan snarare vardagligt. För lärare och annat personal i läroanstalterna är det svårt att märka mobbning framför allt då en del av mobbning flyttats över till sociala medier. Därför vore det viktig att vi ungdomar är föredömliga och ingriper i mobbningen. Ifall du anser att du inte ensam är tillräckligt stark för att ingripa själ kan du alltid be hjälp av vänner eller berätta om mobbningen för en lärare eller någon annan vuxen.

Att berätta om mobbning är inte att skvallra och när du berättat om det är du inte en skvallerbytta. Att berätta om och ingripa i mobbning är en hjältemodig handling som kan rädda någons skolår eller till och med flera kommande skolår. Var modig och var den som är kompiskretsens tuffaste brud eller kille, eftersom mobbning är last season!

Diskriminering och att lämna någon utanför gör inte någon mera cool eller mäktigare. I mina ögon är en mobbare förlorare och en som övervunnit mobbning och en som ingripit i mobbning är vinnare. Ryck din ensamma klasskamrat i ärmen och be hen ut för att fika. På detta sätt är du ett gott exempel för dina skolkamrater. Vägen är lång och mödosam för att mobbning skall avta helt och hållet vare sig det var rasism eller baserat på andra diskriminerings argument. Vi måste ändå vandra vägen för att vi en vacker dag kan övervinna mobbningen!

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry. säger nix till rasism. Nuva ry. säger också nix till all diskriminering i och utanför evenemang. Var exempel för andra och ta nolltolerans för rasism, mobbning och all diskriminering. Så är vi ett steg närmare vinsten!

 

Veera Hellman

Jäsentoiminnan ja paikallisen edunvalvonnan vastaava

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry.