Kohti liittokokousta

Eilen käynnistyivät viimeiset neljä kuukauttani Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtajana. Kohta on aika jättää hyvästit upealle järjestölle ja mahtaville toimijoillemme. On myös tullut aika käynnistää uusi luku liiton historiassa ja sitä lukua aloitetaan kirjoittamaan liittokokouksessa Tampereella 20.-22.11. valitsemalla uusi puheenjohtaja.

Viimeiset kuusi vuotta olen viettänyt tavalla tai toisella nuorisovaltuustoaatteen parissa. Kaikki alkoi Jyväskylän nuorisovaltuustosta, jonka kautta tie kulki ensin yhdistyksemme hallituksen jäseneksi ja lopulta kolme vuotta sitten Turussa puheenjohtajaksi. En vaihtaisi näitä vuosia mistään hinnasta pois.

Järjestömme on kasvanut huimaa vauhtia viime vuosikymmenen aikana. Nuorisovaltuustokenttä on vahvistunut, koulutustarjontaamme on lisätty ja toimintamme on ammattimaistunut. Resurssimme eivät ole kasvaneet samaan tahtiin, mutta suunta on oikea. Olemme silti pystyneet toimimaan merkittävänä valtakunnallisena edunvalvontajärjestönä. Tästä kertoo erityisesti keväällä 2015 eduskunnan hyväksymä kuntalaki, joka tulee jatkossa velvoittamaan kuntia nuorisovaltuuston asettamiseen.

Tuleva syksy tulee olemaan erityisen mielenkiintoinen. Uuden kuntalain 26 §:ään liittyvä nuorisovaltuustojen kehittämisohjelma starttaa, minkä lisäksi järjestämme täysin ruotsinkielisen koulutuspäivän Vaasassa. Syksy huipentuu kuitenkin liittokokoukseen, jossa valitaan järjestöllemme uusi liittojohto sekä päätetään vuoden 2016 suuntaviivoista.

Odotan innolla seuraajani valintaa. Toivon, että ehdolle asettautuu mahdollisimman erilaisia ja –taustaisia henkilöitä, jotta jäsenistö saa tehdä oikeasti valinnan liittokokouksessa. Toivon, että ehdokkaat tuovat rehellisesti omat kantansa liiton tulevaisuudesta esille. Toivon, että ehdokkaat avaavat oman visionsa Suomen Nuorisovaltuustojen Liitosta. Liitosta, jota tulee tulevaisuudessakin luotsata eteenpäin rakkaudesta lajiin.

Ennen kaikkea toivon reilua kilpailua, jossa jokaisella ehdokkaalla on mahdollisuus olla oma itsensä. Liittomme vahvuus on, että meillä ei varsinaista yhdistystaustaa tarvitse olla, mikäli haluaa lähteä toimintaan mukaan tai asettautua liittokokouksessa ehdolle. Olemme aito kasvattajajärjestö, jossa jokaiselle on paikkansa.

Vuonna 2009 Vantaan liittokokouksessa viisitoistavuotias Santeri Jyväskylästä sai kertoa oman vaikuttajatarinansa silloiselle liittohallituksen jäsenelle. Tunsin todella, että olin tervetullut nuvaperheeseen. Toivon, että olen itse voinut antaa jäsenistöllemme samankaltaisia kokemuksia. Tämä on myös valittavan puheenjohtajan tärkein tehtävä.

Kuitenkaan kiitosten aika ei ole vielä. Vielä on kolmasosa vuotta töitä tehtävänä nykyisellä hallituksella. Haluan antaa vielä kaikkeni rakkaimmalle järjestölleni ja jättää seuraajalleni mahdollisimman hyvät lähtökohdat lähteä luotsaamaan upeaa järjestöämme.


Santeri Lohi

puheenjohtaja

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto – Nuva ry.