Nyt otetaan harppauksia nuorisovaltuustojen kehittämiseksi!

Keväällä 2015  eduskunta hyväksyi uuden kuntalain, joka tulee takaamaan nuorisovaltuuston jokaiseen Suomen kuntaan. Uusi laki edistää nuorten osallisuutta ja luo heille vaikuttamismahdollisuuksia. Suomen Nuorisovaltuustojen liitto - Nuva ry. auttaa kuntia ottamaan kunnon harppauksia nuorisovaltuustojen perustamiseksi ja kehittämiseksi.

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto - Nuva ry. starttasi viime kesänä nuorisovaltuustojen kehittämishankkeen, jonka tarkoituksena on tehdä Suomen kunnista maailman parhaita nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen paikkoja. 26 § Perusta, vakiinnuta ja vahvista -hankkeeseen ja kuntien avuksi palkattiin liiton historian ensimmäinen osallisuusasiantuntija eli minut. Tehtäväni on järjestää areenoita keskusteluille ja kehitystyölle, sekä tarjota kalvosulkeisia parempia keinoja suunnitella uusia, innostavampia ja aktiivisempia nuorisovaltuustoja!

Työt hankkeen parissa Nuva ry:ssä ovat kestäneet vasta parin kuukauden päivät, mutta olen jo nyt päässyt sukeltamaan nuorisovaltuustojen upeaan, mutta myös haastavaan maailmaan. Olen päässyt tutustumaan nuvien kipukohtiin ja onnistumisen hetkiin kehittämisohjelman hakemusten kautta, ideoimaan kuinka liiton viestintä tavoittaisi yhä enemmän uusia ja vanhoja nuorisovaltuutettuja sekä valmistelemaan hankkeeseen liittyviä tapahtumia.

26 § Perusta, vakiinnuta ja vahvista -hankkeeseen on saatu mukaan innokkaita nuoria ja kuntia, joiden kanssa kehittämistyön suunnittelu on käynnistynyt jo vauhdilla! Hankkeeseen mukaan valitun Kaskisten kaupungin kanssa perustamme nuorisovaltuuston ja pohdimme, miten innostaa pienen kunnan nuoret mukaan vaikuttamaan. Ähtärin ja Hollolan nuorten kanssa taas kampataan toiminnan haasteet ja kehitetään jo hyvin toimivia käytäntöjä.

Ähtärin nuvalaisten kanssa suunnittelemme, miten kunnan muut nuoret saadaan käyttämään nuvaa vaikuttamiskanavana ja kehitetään nuorisovaltuutettujen vaikuttamistaitoja. Hollolan nuorisovaltuuston kanssa mietimme esimerkiksi, miten tuleva kuntaliitos Hämeenkosken kanssa tulee vaikuttamaan nuorten vaikuttamiseen uudessa suuremmassa kunnassa.

Nuva ry:ssä upeaa on se, ettei mitään saa tai tarvitse tehdä yksin. Hankkeeseen on jo alusta alkaen otettu mukaan koko nuvaperhe kehittämistyön ja koulutusten suunnitteluun sekä toteuttamiseen. Liittohallitus ja piirineuvosto on antanut jo oman panoksensa. Lokakuussa starttaa hanketta ohjaava ohjausryhmä, johon kuuluu edustajat kaikista mukana olevista kunnista sekä piirineuvostosta ja hallituksesta. Lisäksi kaikki jäsenet pääsevät osallistumaan omalla panoksellaan hankkeeseen mm. Vaasan Aktiivipäivät HC:lla ja liittarissa järjestettävissä työpajoissa.

Odotan innolla avointa ja rakentavaa keskustelua teidän nuorten kanssa! Kuinka nuorisovaltuustotoiminta voisi kukoistaa entistä paremmin? Millä timanttisilla ideoilla nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia lähdetään kehittämään?

Tapahtumissa nähdään, tulkaa moikkaamaan!
 

26 § -hanke terveisin,
Anna Hurmeranta