Sinun vuorosi loistaa - Vaikuta ja vaikutu!

Osallistaminen, kuuleminen ja vuoropuhelu ovat läpileikkaavia teemoja yhteiskunnassamme. Siinä on nuoren mentävä aukko. Mielipiteesi on tärkeä, sillä olethan oman asiasi paras asiantuntija. Koskipa aihe sitten koulutusta, harrastusmahdollisuuksien parantamista, joukkoliikennettä tai vaikkapa uuden kirjaston suunnittelua – olet oikea henkilö vastaamaan näihin kysymyksiin. Sinulla on oikeus tuoda ajatuksiasi julki ja vastaavasti viranhaltijoilla ja päättäjillä on velvollisuus kuunnella niitä. Niin kuin sanottu, kukapa olisi paras asiantuntija vastaamaan nuoria koskettaviin kysymyksiin, kuin nuori itse? Silloin on vuorosi loistaa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ole itse aktiivinen ja aloitteellinen. Kunnassasi pyörii samanaikaisesti eri prosesseja, joten luonnollisestikaan kaikista asioista ei tule kannanottopyyntöä kuntasi nuorisovaltuustolle. Seuraamalla aikaa voit pitää huolen, että ikäistesi ääni kuuluu. Luonnollisesti, käytä ääntäsi fiksusti. Vaikka aluksi jokin päätös tai esitys tuntuukin kohtuuttomalta, ole asiallinen ja fiksu. Ensin kannattaa miettiä miten asiaan ottaisi kantaa, kehen kannattaisi olla yhteydessä ja mitkä ovat järkevät argumentit. Parhaimpiin lopputuloksiin päästään nimenomaan neuvottelemalla ja ratkaisukeskeisellä otteella. Tunteita kuohuttamalla saat kuohautettua muidenkin tunteita – niin hyvässä kuin pahassa.

Olet edunvalvojasi, äänitorvesi ja julkisuuskuvasi – käytä tätä comboa fiksusti. Yksin ei kukaan pärjää, kerää näkemyksiä ja taustajoukkoa laajalta alueelta.

Maassamme on paljon nuortenkin kannalta vaikuttavia tapahtumia. Tästä hyvä esimerkki on Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton ja Valtiovarainministeriön yhteistyössä 20.5 järjestämä Huipputapaaminen eli tuttavallisemmin #Huippis2016. Maamme hallituksen valmistelussa on tällä hetkellä useita laajoja uudistushankkeita, jotka muuttavat sekä hallintoamme että kuntia. Sote-uudistuksella ja maakuntien perustamisella sekä Tulevaisuuden kunta – reformilla on monenlaisia vaikutuksia myös nuorten näkökulmasta. Nyt kaivataan nuorten näkemyksiä siitä, millaisiksi maakuntien ja tulevaisuuden kuntien tulisi muodostua. Suuria asioita on siis agendalla. Pidä huoli, että Nuorisovaltuustosi lähettää edustajan paikan päälle.

Vaikuttamisessa ei ole kyse siitä, onko asia pieni vai suuri tai helppo vai vaikea. Kun on asia johon haluat vaikuttaa niin vaikuta. Vaikuttamalla voit itsekin vaikuttua. Asiasi on tärkeä. Tätä kuvaa hyvin entisen Yhdysvaltojen presidentin J.F. Kennedyn sanat; ”Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”

 

Vaikuttavaa kevättä Sinulle!

Jesse Kosonen

Edunvalvontavastaava

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto