Kesällä arvioidaan kevättä ja valmistaudutaan syksyyn

Kiitos! Mennyt kevät nuorisovaltuustokentällä on ollut tuttuun tapaan täynnä toimintaa ja unohtumattomia elämyksiä. Liiton puheenjohtajana on ollut ilo seurata paitsi sosiaalisen median kautta, myös paikan päällä vieraillen sitä arvokasta ja hienoa työtä, jota teette nuorisovaltuustoissanne. Jokainen tempaus, nuvan kokous, tapaaminen, vierailu ja lautakunnan kokous ovat tärkeitä. Niistä muodostuu koko moninainen nuorisovaltuustoliike, joka aidosti vaikuttaa kunnissa sekä laajemmin yhteiskunnassa.

Kiitos juuri sinulle, että olet mukana nuorisovaltuustotoiminnassa ja annat panoksesi parempien kuntien rakentamiseen sekä kaikkien nuorten kuulemisen eteen!

Suomi alkaa hiljentyä jäätelöhetkiin laitureilla ja futispeleihin pihanurmilla. Valtaosa nuorisovaltuustoista on myös aloittanut ansaitun kesälomansa ja useimmilla nuvalaisista on edessä liki kahden kuukauden kokoustauko. Vaikka ahkeran kevään jälkeen jokainen meistä onkin lomansa ansainnut, ei kannata kuitenkaan kokonaan tyhjentää aivojaan nuorisovaltuustoasioista.

Kesällä on hyvä pysähtyä hetkeksi arvioimaan kulunutta nuorisovaltuustokevättä. Mitä me saavutimme yhdessä? Missä onnistuimme ja mistä otamme opiksi? Yhteisen arviointikeskustelun lisäksi on tärkeää myös pohtia, miten on itse kehittynyt nuorena vaikuttajana. Mitä minä opin tänä keväänä? Vain pysähtymällä ja arvioimalla omaa toimintaamme voimme kehittyä.

Jokaisella yli kahdellasadalla nuorisovaltuustolla on omat onnistumisensa, joita tulee myös uskaltaa juhlia. Jokaisella meistä on myös kehittämisen kohteita, joista voimme onneksemme oppia ensi syksyä ja myöhempää elämää varten. Kannustan jokaista nuorisovaltuustoa ja nuorta vaikuttajaa arvioimaan omaa työtään ja asettamaan niin yhteisiä kuin henkilökohtaisia tavoitteita ensi syksylle. Näitä tavoitteita on hyvä lähteä tavoittelemaan kesärentoutumisen jälkeen. 

Arvioinnin lisäksi kesä on myös aivotyön aikaa. Pakoillessa auringon paahdetta varjossa tai katsoessa kesäsateen pisaroita ikkunassa on hyvä aika suunnitella tulevan syksyn toimintaa. Syksy tulee joka vuosi aiemmin kuin uskommekaan ja kiitää ohitsemme nopeammin kuin osasimme arvata. Otetaan siis kaikki irti kesälomasta: suljetaan kulunut kevät yhteisellä arvioinnilla, suunnitellaan tulevaa syksyä ja kerätään voimia rentoutumalla. Siinä on hyvän nuva-kesän resepti.

Kesä on paitsi kavereiden vuodenaika, myös nuva-kavereiden. Vaikuttamisen huiskeessa tutustuminen, ryhmäytyminen ja hauskanpito saattavat joskus jäädä taka-alalle. Onneksi kesällä on aikaa panostaa tähän. Käykö teidän nuvanne jäätelöllä satamassa, piknikillä puistossa vai pelaamassa beach volleyta? Vapaamuotoinen ryhmäytyminen on tärkeä osa nuorisovaltuustotoimintaa, jotta kaikki uskaltavat avata suunsa kokouksissa ja ottaa vastuuta yhteisistä asioita. Olisiko kesä hyvä aika myös tavata kunnan päättäjiä rennoissa merkeissä?  

Kauan odotettu kesä ja loma ovat nyt käsillä. Älä kuitenkaan katoa nuorisovaltuustomaailmasta, vaan löysää tahtia ja vietä hauskaa nuvaperheen kanssa. Näytä itsellesi ja muille, että nuva-toiminta on muutakin kuin sähköposteja ja kokouksia – se on kavereita ja paloa paremman maailman rakentamiseksi. Älä päästä näistä kavereista irti, äläkä anna vaikuttamisen palon sammua kesälläkään, vaan tehkää jotain uutta ja valmistautukaa yhdessä syksyyn.

Vielä kerran kiitos sinulle siitä, että olit keväällä nuorisovaltuustotoiminnassa mukana. Rentouttavaa nuva-kesää!

Kimi,

puheenjohtaja