Terveisiä Manu-hankkeelta: kaksi synnytetty – yksi tulossa!

Hankkeen syksy on ollut vauhdikas: täynnä erilaisia tapahtumia, tietoiskuja ja tapaamisia. Kaiken kiireen keskellä syksy on ehtinyt vierähtää jo talveen ja maakunnalliset nuorisovaltuustot ovat ottaneet isoja harppauksia eteenpäin. Missä tällä hetkellä mennään?

Syksyllä toiminta lähti vauhtiin loistavan ohjausryhmämme ensimmäisellä tapaamisella. Syyskuussa ehdittiin mainostaa nuorten osallisuutta maakuntauudistuksen osana myös Kuntamarkkinoilla, joka on kunta- ja maakuntakentän poliitikoille ja viranhaltijoille suunnattu vuosittainen tapahtuma. Hienoksi hankkeen muistoksi jäi sateinen päivä komealla Säätytalolla, kun yhdessä oikeusministeriön kanssa olimme mukana Suomi100-tapahtumassa. Tapahtumaan oli kutsuttu nuoria pääkaupunkiseudulta, ja hanke oli mukana esittelemässä osallistujille erilaisia tapoja vaikuttaa.

Lokakuussa hanke jalkautui maakuntiin: järjestimme Helsingin lisäksi Joensuuhun ja Hämeenlinnaan aloitustapaamiset, joihin oli kutsuttu edustajat maakunnan jokaisesta nuorisovaltuustosta. Tilaisuuksissa kouluttauduttiin maakunta-asioissa sekä neuvoteltiin maakunnallisten nuorisovaltuustojen säännöt, kokoonpano ja teemat vuodelle 2018. Aloitustapaamisista meille jäi erityisesti mieleen nuorten mahtava innostus ja asenne! Yhdessä me onnistumme. 

Suomen maantieto, murteet ja VR:n lihapullat ovat tulleet tutuksi maakuntarundin ansiosta. Hanke kiersi yhdessä Allianssin kanssa kuudessa maakunnassa tapaamassa maakuntien muutosvalmistelijoita ja paikallisia nuorisovaltuutettuja.  Maakuntarundi järjestettiin Lahdessa, Kuopiossa, Oulussa, Vaasassa, Seinäjoella ja Turussa. Tapaamisissa annettiin vinkkejä nuorten osallistamiseksi, kerrottiin sote- ja maakuntauudistuksen nuorisovaikutuksia ja kerättiin ideoita hankkeen käyttöön.

Koko vuoden huipennus ovat olleet kuitenkin maakunnallisten nuorisovaltuustojen järjestäytymiskokoukset! Järjestäytymiskokous on ehditty pitää jo Uudellamaalla ja Pohjois-Karjalassa. Kanta-Hämeessä kokous on ensi viikolla. Uudenmaan ja Pohjois-Karjalan kokouksissa on valittu puheenjohtajistot, hyväksytty maakunnallisten nuorisovaltuustojen toimintasääntö ja hankittu medianäkyvyyttä. Ennestään maakunnallinen nuorisovaltuusto on toiminut Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla, eli maakunnallisten nuorisovaltuustojen määrä Suomessa tuplaantui marraskuun aikana!

Vielä on edessä iso ja mielenkiintoinen työmaa. Ensimmäiset varsinaiset maakunnallisten nuorisovaltuustojen kokoukset pidetään jokaisessa kolmessa pilottimaakunnassa tammi- ja helmikuun aikana. Uusien maakunnallisten nuorisovaltuuston jäsenet koulutetaan, ryhmäytetään ja perehdytetään hommiin. Lokakuussa 2018 järjestetään maakuntavaalit, ja yhdessä me teemme vaalikampanjan ja nostamme nuorten ääntä esiin.

Kiitos teille aktiivisille, ihanille ja reippaille nuorille!

Terveisin,
Ainomaija ja Aleksi

Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtajisto: puheenjohtaja Anette Pottonen (kesk.) sekä varapuheenjohtajat Oskar Mannelin (vas.) ja Juho Pitkänen (oik.). Kuva: Rauno Jussila

Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtajisto: puheenjohtaja Anette Pottonen (kesk.) sekä varapuheenjohtajat Oskar Mannelin (vas.) ja Juho Pitkänen (oik.). Kuva: Rauno Jussila