Kuntavaalit takana, vaikuttaminen edessä!

Kuntavaalit ovat nyt ohi. Nuorisovaltuustojen Liiton 15 000 kuntavaaliflaikkua lähti maailmalle ja suuntaviivat kuntien seuraaville neljälle vuodelle ovat rakentumassa! Nuorisovaltuustot ympäri Suomen olivat huikean hyvin mukana tekemässä liiton kuntavaalikampanjaa osallistaen ja kannustaen nuoria omissa kunnissaan lähtemään ehdolle, sekä ottamaan nuoria huomioon päätöksenteossa!

Itse aloitin kuntavaalikampanjaurakan tänä vuonna viime vuoden liittohallituksen edunvalvontavastaavan Jesse Kososen jalanjäljissä toimiston superpakkauksen, osallisuusasiantuntijan Annan työparina, ja suorastaan tunsin jännityksen kasvavan mitä lähemmäs varsinaista vaalipäivää päästiin. Sunnuntaiyönä työn tuloksen huomasi; nuoria ehdokkaita pääsi valtuustoihin iso määrä ja monessa kunnassa valtuustojen keski-ikä laski! Nuorten äänestysaktiivisuudessa olisi vielä parantamisen varaa, mutta suunta tästä on vain ylöspäin.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton kuntavaalikampanja julkaistiin pitkän työn jälkeen 27.11.2017 Mikkelissä Liittokokouksessa, jonka jälkeen avattiin kilpailut paikallisille nuorisovaltuustoille ja piireille. Alkuvuodesta alkoikin jo nuvilla ja piireillä olla omat vaalikampanjastrategiat selvillä, ja ehdokasasettelujen jälkeen alkoi kampanjointi ja lobbaaminen täydellä tulella! Nuorisovaltuustot ja piirit järjestivät mielenilmauksia, huippukivoja vaalipaneeleja, lobbasivat liiton kuntavaaliflyereiden kanssa niin ensimmäistä kertaa ehdolla olevia, istuvia kuntavaalipoliitikkoja, kansanedustajia ja jopa hallituksen ministereitä kertoen liiton kuntavaalitavoitteista! Näiden toimenpiteiden raportointi kuntavaalikilpailuun onkin siis avautunut, tehkää kooste kampanjoinnistanne vaikkapa kuvien siivittämänä, ja lähettäkää se toimistolle, palkintoja on luvassa! Lukekaa lisätietoa osoitteesta: http://www.nuva.fi/nuorisovaltuustoille/

Kuntavaalitavoitteita liitolla oli viisi kappaletta:

  1. Kunnat tukevat nuorisovaltuustoja ja muuta nuorten osallistumista

  2. Kunta luo edellytyksiä asukkaidensa sivistykselle

  3. Kunnat keskittyvät lasten ja nuorten kasvun täysipainoiseen tukemiseen

  4. Moniulotteinen elinvoimapolitiikka takaa kuntien menestymisen

  5. Kunnat toimivat yhteisöjen yhteisönä

Näiden tavoitteiden tarkemmat avaukset löytyvät liiton nettisivuilta osoitteesta www.nuva.fi/nuorikunta/ sekä kaikista niistä jaetuista 15 000 kuntavaaliflyeristä, joita nuvalaiset jakoivat ympäri Suomen!

Kuntavaalityö ei silti lopu vaaleihin. Nyt on oikea aika nuville aloittaa valittujen valtuutettujen hiillostaminen teidän oikeuksistanne ja mielipiteistänne, kertoen mitä mieltä juuri te, kunnan nuoret olette ja kuinka teitä voitaisiin ottaa huomioon päätöksenteossa, sekä saada huikeita kummivaltuutettuja ja rakentaa hyvät keskusteluyhteydet kuntanne upouusiin päättäjiin! Voitte kutsua heitä nuorisovaltuustonne kokouksiin, tai järjestää heille keskustelutapahtuman, jossa esittelette toimintaanne ja suunnittelette yhdessä tavoitteita ja toimintaa, tai vaikkapa kahvitella heidän kanssaan ja lobata nuorisovaltuustonne tavoitteita, olkoot se sitten kirjaston rakentaminen, kiusaamisen vähentäminen kouluissa, skeittiparkin uusiminen, lautakuntapaikkojen saaminen tai koulun ruokalistojen uudistaminen!

Aika kääriä taas hihat ja lähteä hommiin, jotta voisimme ajaa nuorten osallisuutta ympäri Suomen, yhdessä!


Emilia "Stolle" Stolt

liittohallituksen jäsen
nuorisovaltuustotuki