Maakuntarundi lähestyy - are you ready?

Huhtikuu alkaa lähestymään loppua ja kevätkin näkyy hiljalleen myös täällä toimiston kulmilla. Toukokuun alkaessa myös maakuntarundit lähestyvät vauhdilla. Ilmoittautumiset ovat parhaillaan käynnissä ja seuraavaksi kerron hieman rundista ja mitä tuleman pitää.

Maakuntarundi linkittyy Sipilän hallituksen maakuntauudistukseen, jonka myötä muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta maakuntien vastuulle. Eli suurin osa kuntien tämänhetkisistä palveluista siirtyy maakuntiin, mikä on aika merkittävä uudistus Suomen historiassa. Nyt ollaan luomassa jotain aivan uutta ja myös nuorten täytyy päästä vaikuttamaan siihen!

Viidessä maakunnassa järjestettävät maakuntarundit koostuvat kuntavierailuista ja viidestä nuorten vaikuttajien tapaamisesta. Kuntavierailut kohdistuvat erityisesti niihin kuntiin, joissa nuorisovaltuustoa tai muuta nuorten vaikuttajaryhmää ei vielä ole. Vierailujen myötä tarkistamme sen, että kohdemaakuntien kaikki kunnat ovat uuden kuntalain ja erityisesti sen 26:n pykälän mukaisia.

Kuntavierailujen lisäksi järjestämme Nuorten vaikuttajien tapaamisia viidessä maakunnassa alueiden maakuntaliittojen ja Nuva ry:n piirijärjestöjen kanssa. Tapaamisissa maakunnan nuoret vaikuttajat pääsevät tutustumaan tarkemmin maakuntauudistuksen saloihin ja osallistumaan tulevaisuuden maakuntien kehittämiseen. Tutustut maakuntaliiton edunvalvontatyöhön ja heidän näkemyksiinsä tulevaisuuden maakunnista sekä kuulet mitä toimia Nuva ry on tekemässä edistääkseen nuorten maakunnallista kuulemista. Näiden lisäksi pääset työstämään maakuntauudistuksen sekä toukokuussa järjestettävän Huipputapaamisen teemoja. Eli aika makeita juttuja ja jos haluat puhua sotesta, niin don’t worry, saat myös siihenkin mahdollisuuden.

Historiallinen uudistus vaatii historiallisia toimia. Kolme viikkoa ja viisi maakuntaa. Toivottavasti olet messissä. Mie olen - oletha sieki.

Voit tutustua rundiin www.nuva.fi/maakuntarundi ja pystyt ilmoittautumaan rundille jokaisen rundin omilta sivuilta. Käythän tutustumassa!

Joonas Paavilainen

Nuva ry:n varapuheenjohtaja