Mikä ihmeen Huippis?

Liiton viestinnässä on näkynyt huhtikuun ajan voimakkaasti sanat “huippis” ja “huipputapaaminen”. Mistä oikein onkaan kysymys? #Huippis2017 - eli nuorten vaikuttajien Huipputapaaminen - järjestetään 22. toukokuuta Helsingissä yhdessä Valtion nuorisoneuvoston kanssa, ja tapahtumaan on kutsuttu osallistuja jokaisesta Suomen nuorisovaltuustosta. Mutta miksi jokaisen Suomen nuvan kannattaisi osallistua tapahtumaan?

Huippis tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden vaikuttaa ja saada oman kuntasi nuorten äänen kuuluviin. Huippiksen keskipisteessä ovat aidosti nuoret ja nuorten kokemukset, sillä eihän kukaan muu tiedä, mitä nuoret toivovat. Huippiksessa tapaat myös muita nuvalaisia ympäri Suomea, ja saat tilaisuuden luoda verkostoja ja solmia ystävyyssuhteita.

Huippiksen ydin koostuu työryhmätyöskentelystä: jokainen osallistuja kuuluu kahteen työryhmään joissa pohditaan hallituksen kärkihankkeita sekä sitä, mihin suuntaan satavuotiaan Suomen tulevaisuus meitä vie. Myös työryhmien vetäjinä toimivat nuoret, joten kenenkään ei tarvitse miettiä että aikuiset torppaavat ideat samantien. Huippiksen avaa juontaja Jenni Pääskysaari, ja muita varmistuneita puhujia ovat työ- ja oikeusministeri Jari Lindström sekä Sitran asiantuntija Kalle Nieminen. Lupaan, että luvassa on todella mielenkiintoisia keskusteluja! Se mitä päivässä puhutaan ei hautaudu arkistoon, vaan tulokset viedään eteenpäin, joten nuorten ääni kuuluu Huippiksen kautta aidosti.

Vaikka rajallisten resurssien vuoksi Huippikseen voi osallistua vain yksi ihminen jokaisesta nuvasta, pääsee jokainen nuvalainen osallistumaan teemojen käsittelyyn ennakkotehtävien myötä. Ennakkotehtävät kilahtavat osallistujan sähköpostiin toukokuun ensimmäisellä viikolla. Tarkkailkaa siis sähköpostianne!

Olen ollut järjestämässä Huippista maaliskuun alusta saakka, ja työ on ollut todella hauskaa. Olen saanut tehdä työtäni toimiston asiantuntevien ja super-energisten työntekijöiden ja liittohallituksen jäsenten kanssa, ja yhdessä olemme tehneet kovasti työtä tarjotaksemme kaikille ikimuistoisen päivän. Viime vuoden Huippis oli upea tapahtuma johon osallistui yli sata nuorta ympäri Suomea, ja olemme tehneet töitä sen eteen, jotta tämän vuoden Huippis olisi vähintään yhtä vaikuttava tapahtuma!

Vaikuttaminen ei kuitenkaan lopu Huippikseen. Uuden kuntalain 26 §:n siirtymäaika päättyy 1.6.2017., ja kesäkuun alkuun mennessä jokaisessa Suomen kunnassa tulisi toimia nuorisovaltuusto. Lakipykälän ydinsanoma on selkeä: “Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa.” Jokainen osallistuja voikin viedä Huippiksessa oppimiaan asioita eteenpäin omaan nuvaansa kehittääkseen sen toimintaa. Lisäksi me Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa jatkamme tärkeää työtämme nuorten edunvalvonnan parissa, ja Valtion nuorisoneuvosto tulee käyttämään Huippiksesta saatuja tuloksia hyväksi omassa työssään. Te voitte aidosti vaikuttaa oman kuntanne ja koko Suomen päätöksentekoon!

Huippiksen ilmoittautuminen päättyy jo perjantaina 28.4., joten varmistathan viimeistään nyt, että oma nuvasi on mukana!

Susanna Elenius

Nuva ry:n Huippis-koordinaattori

Susanna_huippis