Terveiset maakunnallisten nuorisovaltuustojen ohjausryhmältä

Kuulostaako sana "maakunnallinen nuorisovaltuusto" tai "maakuntauudistus" tuntemattomalta, tai ehkä jopa hieman pelottavalta?

Niin minustakin, ainakin aluksi.

Hallituksen ajaman maakuntauudistuksen myötä maakunnalliset nuorisovaltuustot tulevat lakisääteisiksi (=pakollisiksi) jokaiseen Suomen maakuntaan. Maakuntauudistuksen ympärillä pyörii paljon negatiivista keskustelua, mutta millainen tämä uudistus on nuorten näkökulmasta?

Maakuntauudistus vaikuttaa nuorten elämään monella erilaisella tavalla, kuten se vaikuttaa vanhempienkin elämään, mutta se tarjoaa nuorille täysin uuden, laajemman skaalan vaikutuskanavan: maakuntanuorisovaltuustot. Maakunnallisista nuorisovaltuustoista käytetään epävirallisesti lyhennettä Manu.

Manut toimivat samalla tavalla kuin kunnan nuorisovaltuustot, mutta kattavat kokonaisen maakunnan: esimerkiksi Uudellamaalla ja Pohjois-Karjalalla on omat maakunnallinen nuorisovaltuustonsa. Manuihin tulee edustajistoa jokaisesta maakunnan kunnasta, jolloin jokaisen kunnan asiat otetaan varmasti huomioon ja jokaisen kunnan asioita on ajamassa joku paikanpäällä. Kyseiset edustajat valitaan kuntien nuorisovaltuustojen edustajista, ja he päättävät yhdessä koko maakunnan kattavista asioista.

Kuulostaa aika isolta uudistukselta, eikö?

Mutta miksi Manuja tarvitaan? Eikö tässä ole aika paljon riskejä? Eikö tämä pelota?

Kahteen viimeiseen kysymykseen vastaus on: Kyllä. Mutta ensimmäisen kysymyksen vastaus selittänee nämäkin kohdat paremmin: Maakunnalliset nuorisovaltuustot ovat omasta mielestäni mainio uudistus, sillä ne tarjoavat nuorille mahdollisuuden tutustua ylikunnalliseen ja laaja-alaisempaan vaikuttamiseen, mikä puolestaan tukee paikallisia nuorisovaltuustoja edustajien saamien tietojen, kokemuksien ja ideoiden kautta. Lisäksi Manut vahvistavat kuntien välisiä suhteita, ja nuoret pääsevät täten vaikuttamaan suuremmalla alueella, ja saavat aikaan laajempia ja entistä hienompia tuloksia!

unnamed.jpg

Olen itse jo liian vanha asettuakseni tulevaisuudessa ehdolle edustajaksi maakunnallisiin nuorisovaltuustoihin, ja aikani jättää myös nuorisovaltuustoista vuoden 2017 loputtua. Tämän takia haluan vielä päästä kehittämään tätä täysin uutta ja hienoa hanketta jotakin kautta: Täten hain mukaan ohjausryhmään. Näin varmensin, että minulla on konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa Manujen kokonaisuuteen. Maakunnallisten nuorisovaltuustojen ohjausryhmä on nyt järjestäytynyt, ja voin hyvällä omatunnolla sanoa, että meillä on aivan mahtava porukka koossa! Voimme jo tässä vaiheessa luvata teille, että jotain huikeaa on valmisteilla… Odotamme tulevaa innolla!

 

Patrik Lamberg

Keravan Nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja.

Lisää hankkeesta täällä.