Maakunnallisten nuorisovaltuustojen verkostotapaamisessa ideoitiin

Kuluneella viikolla on vietetty valtakunnallista nuorisotyön viikkoa. Nuorisotyöllä tarkoitetaan nuorten kasvun ja itsenäistymisen lisäksi myös yhteiskunnallisen osallisuuden tukemista. Suomen nuorisovaltuustojen liitto kannustaa nuoria tuomaan ideoitaan esille rohkeasti ja aikuisia luomaan ideoinnille otollisia olosuhteita. Lokakuussa 2018 järjestettiin lajissaan ensimmäinen valtakunnallinen maakunnallisten nuorisovaltuutettujen verkostotapaaminen, jossa keskityttiin nuorten omaan kehitystyöhön ja tiedon jakamiseen.

Sofia Pihlgren
, Kanta-Hämeen maakunnallisen nuorisovaltuuston eli manun tuore jäsen kertoo, mitä tällaisessa tilaisuudessa oikein tehdään:

”Verkostotapaaminen alkoi ravitsevalla aamupalalla. Sen yhteydessä tapaamisessa vieraillut Nuva ry:n liittohallitus ja liiton puheenjohtaja esittäytyivät ja toivottivat meidät tervetulleiksi. Tämän jälkeen päiväämme lähti viemään eteenpäin Soile Kero. Soile piti meille avaavia työryhmiä, jossa käsittelimme maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankkeen keskeisiä kysymyksiä ja kehitysideoita. Ideoita syntyikin: esimerkiksi maakunnallisten nuorisovaltuustojen jäsenten omat koulutuspäivät Liiton Aktiivipäivien tapaan, yhteistyön kehittäminen maakuntaliittojen kanssa ja erilaiset viestinnälliset keinot nuorten osallisuuden lisäämiseksi maakunnissa. Ryhmätöinä toteutettua ideointia purettiin vielä yhteisessä piirissä, johon myös hankkeen työntekijät ja liittohallitus osallistuivat.

Ideoinnin lomassa ehtii juoda aamuteet.

Ideoinnin lomassa ehtii juoda aamuteet.

Sitten siirryimmekin lounastauolle. Lounas oli tukeva ja maittava, ja sen aikana manujen jäsenet verkostoituivat. Saimmekin aikaiseksi mielenkiintoisia keskusteluja. Lounaan yhteydessä liittohallitus hyvästeli meidät ja kiitti hyvistä ideoista.

Kehitysideat syynissä.

Kehitysideat syynissä.

Syötyämme saapui Yeesi ry:stä puhumaan Heikki Luoto. Heikki kertoi meille mitä Yeesi tekee, ja mikä on nuorten mielenterveyden tilanne. Yeesi on nuorten perustama valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on välittää tietoa mielenterveydestä ja mielenterveystyöstä. Keskustelimme siitä, miten nuoret voisivat tarjota kunnissaan mielenterveysperehdytystä ja jopa koulutuksia aiheesta. Näissä keskusteluissa esille tuli myös vahvasti se, että vertaiskouluttajat eivät anna vertaistukea, mutta osaavat ohjata apua hakevia eteenpäin.

Seuraavana puhujana meille tuli Alli Tiensuu palkansaajakeskusjärjestö SAK:sta kertomaan meille nuorten työllisyydestä. Pohdimme hieman työllisyyttä, työllisyystilanteen vaikutuksia nuoriin ja sitä, kuinka maakunnallisesta nuorisovaltuustosta käsin voisi ottaa kantaa maakuntien kasvupalveluihin.

Uudenmaan manun edustuksesta otetaan ryhmäkuvaa.

Uudenmaan manun edustuksesta otetaan ryhmäkuvaa.

Lopuksi vielä kävimme yhdessä läpi omat ajatuksiamme päivästä ja oppimiamme asioita. Päivän päätteeksi hyvästeleminen oli haikeaa, sillä olimme ehtineet tutustua jo todella hyvin toisiimme.

Mielestäni päivä oli erittäin hyödyllinen ja asiarikas. Aion ehdottomasti tuoda oppimaani Kanta-Hämeen maakunnalliseen nuorisovaltuustoon. Kaiken kaikkiaan päivästä jäi toivoa täynnä oleva olo MaNu-hankkeen edistymisestä ja toteutumisesta.”

Neljän maakunnallisen nuorisovaltuuston edustajia Allianssi-talolla sekä vas. reunassa MaNu-hankkeen projektipäällikkö Senja Miettinen.

Neljän maakunnallisen nuorisovaltuuston edustajia Allianssi-talolla sekä vas. reunassa MaNu-hankkeen projektipäällikkö Senja Miettinen.

Projektikoordinaattori Sohvi: Sen lisäksi, että verkostotapaaminen käynnisti maakunnallisten nuorisovaltuustojen verkostotoiminnan ja nuoret saivat ideoita, oli tilaisuus todella opettavainen myös manu-hankkeen työntekijöille! Nuorten arviot ja ehdotukset ovat voimavara kehitystyötä tehtäessä. Siksi kannustan ideointisessioiden järjestämiseen hankkeissa säännöllisesti, ei vain loppupalautteita analysoidessa.

Nuorisotyön viikkoa vietetään 8.-14.10.2018, klikkaa tästä lisätietoihin