Kouluttaminen on palvelemista, kehittämistä ja esiintymistä

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. hakee parhaillaan riveihinsä uusia nuoria paikallisia kouluttajia sekä Perusta, Vakiinnuta, Vahvista -kouluttajia. Paikallisena kouluttajana toimiva Heli Virtanen kertoo, mitä kaikkea kouluttajan tehtäviin kuuluu, ja miksi kouluttajaksi kannattaa ehdottomasti hakea.

Lahtelainen nuvavaikuttaja Heli Virtanen päätti lähteä mukaan liiton toimintaan vuonna 2013 silloisen kotikuntansa Iitin nuorisovaltuuston kautta. Ensimmäinen kosketus liittoon oli Aktiivipäivät ABC -tapahtuma Porissa.

 Siitä legendaarisesta viikonlopusta lähti syvempi vaikuttamisen palo, joka johdatti minut myös paikalliseksi kouluttajaksi. Sittemmin olen toiminut myös Perusta, Vakiinnuta, Vahvista -kouluttajana ja viime vuonna liittohallituksessa koulutusvastaavana, Heli kertoo.

Päätös kouluttajaksi ryhtymisestä syntyi, kun Heli huomasi sosiaalisessa mediassa liiton hakevan uusia paikallisia kouluttajia. Hakemuksen lähettämistä seurasi mieluinen kutsu perehdytykseen, jonka kautta hän sai valtuudet toimia paikallisena kouluttajana.

 Hain kouluttajaksi, sillä minulla oli tietoa, jota pystyin soveltamaan, ja halusin jakaa sitä muille. Nuvakokemukseni pohjalta asiat olivat hallussa ja halusin kehittää omaa tietouttani sekä sitä kautta itseäni, Heli perustelee.

Kouluttajana toimiminen vaatii aktiivisuutta ja ennakkoluulottomuutta

Kouluttajan tehtäviin kuuluu muun muassa huolellista perehtymistä koulutusmateriaaliin sekä ajantasaisen tiedon hankkimista. Esimerkiksi lakiasioissa tapahtuu muutoksia jatkuvasti, ja siksi Helin mielestä on välttämätöntä tietää, mistä koulutuksessa puhutaan. Koulutukset varataan sähköpostitse tulevien koulutustilausten perusteella.

 Tehtävänä on siis olla aktiivinen ja seurata tilattuja koulutuksia, ja omien mahdollisuuksien mukaan varata niitä, Heli täsmentää.

Koulutukset tilanneet kunnat tai muut tahot eivät välttämättä aina sijaitse fyysisesti aivan lähellä, mutta Heli suosittelee varaamaan koulutuksia ennakkoluulottomasti. Kun koulutus on vahvistettu, kouluttajan tehtäväksi jää olla yhteydessä tilaajaan ja perehtyä nuorisovaltuuston tai muun koulutettavan tahon ennakkotietoihin.

 Koulutuksissa olet tilaajalle näkyvin osa liittoamme, joten myös mahdolliset kysymykset esitetään sinulle. Vaikka et tietäisi johonkin vastausta, on tehtävänäsi selvittää asia liiton toimistolta. Toimistolta saa myös tukea ja apua koulutusten valmisteluun tai esimerkiksi hotellivarausten tekemiseen.

Se, miten paljon kouluttajana toimiminen vie aikaa, vaihtelee kuukaudesta riippuen. Kouluttajat saavat koulutuspohjat Nuva ry:n toimistolta, mutta niiden huolellinen läpikäynti sekä muokkaaminen tilattuun koulutukseen sopivaksi kuuluu kouluttajan vastuulle.

 Huoli kuitenkin pois, tuo aika on sitten itse koulutustilaisuuden sujuvuuden kannalta merkittävässä roolissa! Itse teen koulutuksen valmiiksi hyvissä ajoin ennen koulutuspäivää, mutta esimerkiksi junamatkan tai lennon aikana pystyy vielä hienosäätämään yksityiskohtia, kuten Power Point -esityksen asettelua. Kouluttaminen on siitä helppoa, että sitä voi tehdä juuri omien voimavarojen ja kalenterin mukaan!, Heli vinkkaa.

Kouluttaja saa oppeja ja kokemuksia, jotka kulkevat mukana koko loppuelämän

Hienointa kouluttamisessa on Helin mielestä se, kun näkee koulutettavien mielenkiinnon aihetta kohtaan.

 On parasta nähdä, miten toiset saavat koulutuksesta irti sellaisia työkaluja, joita he käyttävät jatkossa päivittäisen vaikuttamistyönsä tukena. Se on ehdottomasti paras motivaattori tässä tehtävässä!

Kouluttajana toimiminen on myös opettanut toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Eräs oppi on tullut Helin elämän varrella aiemminkin vastaan, mutta sen tärkeys ja merkitys nousee jokaisessa koulutuksessa esiin yhä uudelleen:

 ”Meitä on erilaisia ihmisiä.” Tämä kliseeltäkin kuulostava lausahdus saa kasvot hyvin eri taustaisten ja ikäisten kanssa toimiessa. Tämä on myös ehdottomasti parhaita asioita kouluttajana toimimisessa, sillä yksikään päivä ei ole samanlainen!

Hyviä muistoja ja hauskoja sattumuksia mahtuu Helin kouluttajauralle paljon. Yksi mieleen jääneistä kokemuksista syntyi, kun eräs kunta tilasi nuorisovaltuustolleen ”lisäboostausta” koulutusten muodossa.

 Nuorisovaltuusto koostui noin kymmenestä nuoresta, joiden kanssa aloimme ryhmädynamiikasta lähtien taustoittamaan keinoja saada alueen nuoria mukaan toimintaan. Oli ilo seurata myöhemmin somesta, kuinka heidän toimintansa lähti silminnähtävään nousuun, ja koulutuspäivän aikana suunnitellut ideat toteutettiin oikeasti, Heli muistelee.

Kouluttajana toimimisen voi Helin mukaan tiivistää kolmeen sanaan: kouluttaminen on palvelemista, kehittämistä sekä esiintymistä.

 Ihan aukottomasti termiä ei saisi tiivistetyksi edes kolmeensataan sanaan, sillä se on äärimmäisen monimuotoista! Kouluttajaksi oppii vain kouluttamalla ja siitä saatavat opit ovat matkassa loppuelämän ajan. Paikallisena kouluttajana saa myös valmiuksia esimerkiksi työelämää varten, sekä kontakteja ja oppeja, jotka voivat jonakin päivänä nousta arvoon arvaamattomaan. Suosittelen hakemaan rohkeasti mukaan!

Paikallinen kouluttaja Heli Virtanen kannustaa kaikkia kouluttamisesta kiinnostuneita hakemaan rohkeasti mukaan. 

Paikallinen kouluttaja Heli Virtanen kannustaa kaikkia kouluttamisesta kiinnostuneita hakemaan rohkeasti mukaan. 

Uusien paikallisten kouluttajien ja Perusta, Vakiinnuta, Vahvista -kouluttajien haku on auki 25.7. asti. Lisätietoa koulutuksista löydät alla olevista linkeistä:

Paikallisten kouluttajien haku
Perusta, Vakiinnuta, Vahvista -kouluttajien haku