huipputapaaminen 2019

#HUIPPIS2019


Huipputapaaminen 2019 järjestetään perjantaina 7.6. Tampereella! 

Mitä osallisuus on? Miten voimme levittää toimivia käytänteitä kunnasta toiseen?
Miten saamme nuoret huomioitua päätöksenteossa? Palatko halusta päästä vaikuttamaan?

Nyt neljättä kertaa järjestettävä Huipputapaaminen eli “Huippis” kokoaa yhteen Suomen nuorisovaltuustojen edustajia käymään keskustelua merkittävistä poliittisista kysymyksistä. Tapahtuma järjestetään Tampereen keskusvirastotalolla (Aleksis Kiven katu 14 - 16 C, 33101 Tampere) yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Osallisuuden osaamiskeskuksen kanssa. Lisäksi muita yhteistyökumppaneita ovat sisäministeriö sekä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlas. 

Tänä vuonna tapahtuman teemana on osallisuus. Osallisuutta tarkastellaan esimerkiksi turvallisuuden, erityisnuorten ja hyvien käytänteiden näkökulmista. Huipputapaaminen on tapahtuma juuri sinulle, jos olet miettinyt, miten saatte kunnassanne aktivoitua nuoria laajemmin mukaan toimintaan tai, miten hyödynnätte muiden kuntien toimivia käytänteitä myös kuntanne nuorisovaltuuston toiminnassa.

Päivän ohjelman keskiössä on työpajatyöskentely, jossa nuoret pääsevät keskustelemaan ja tuomaan esille mielipiteitään päivän teemasta. Päivän lopuksi Nuva ry. järjestää iltatapahtuman, jossa on erinomainen mahdollisuus päästä verkostoitumaan toisten nuorisovaltuutettujen kanssa vapaamuotoisissa merkeissä. Työpajatyöskentelyn lisäksi Huippiksessa pääsee kuulemaan mielenkiintoisia asiantuntijapuheenvuoroja ja keskusteluja.

Huippis tarjoaa nuorille ainutlaatuisen ja aidon mahdollisuuden vaikuttaa ja verkostoitua. Tapahtumaan on kutsuttu edustaja jokaisesta Suomen nuorisovaltuustosta ja muista nuorten vaikuttajaryhmistä.

Lämpimästi tervetuloa vaikuttamaan ja verkostoitumaan muiden nuorisovaltuustojen edustajien kanssa!

Lisätiedot:
projektisihteeri Oscar Lindvall
oscar.lindvall@nuva.fi
Puh. 0406452299

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt! Ilmoittautuneille lähetetään 29.5. sähköpostitse osallistujakirje.

 

Mikä on Huippis? Miksi kannattaa osallistua?

Huippiksessa käsiteltävät teemat ovat ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä, jotka linkittyvät suoraan nuorten elämään. Nuoret ovat oman elämänsä asiantuntijoita, ja Huippis tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tuoda aitoja näkemyksiä esiin.

Huippis kokoaa yhteen yli 100 nuorta vaikuttajaa ympäri Suomea, joten varmista, että oman kuntasi ääni tulee myös kuulluksi! Tapahtuma tarjoaa myös upean tilaisuuden verkostoitua muiden Suomen nuorisovaltuutettujen kanssa. 

 

Tapahtuman ohjelma

8.00 Ilmoittautuminen

9.00 Tilaisuuden avaus

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen

9.15 Liiton tervehdys

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. Puheenjohtaja Sami Salminen

9.30 Työpajojen alustuspuhe

Nuorten Akatemia Projektipäällikkö Heidi Rosbäck

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.
Osallisuuskoordinaattori Laura Lettenmeier

10.00 Ensimmäiset työpajat

11.15 Työpajojen alustuspuhe

Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Toiminnanjohtaja Pauliina Lampinen

11.45 Lounas

12.30 Toiset työpajat

13.45 Tauko

14.00 Työpajojen tulosten läpikäynti

15.00 Paneelikeskustelu - Nuoret ja osallisuus

Keskustelemassa professori Liisa Häikiö, Tampereen lapsiasiamies Tiia Heinäsuo sekä Tampereen kaupunginvaltuutettu Olga Haapa-aho

15.50 Päätössanat

16.00 - 18.00 Iltaohjelma

Monitoimitalo 13

Tapahtuman juontaa Sanni Tyynismaa


 

Ilmoittauttautuminen työpajoihin ja iltaohjelmaan päättyy 5.6.

Ilmoittaudu kahteen sinua kiinnostavaan työpajaan alla olevasta linkistä. Työpajailmoittautumisen ohella pyydämme ilmoittamaan, osallistutko Huipputapaamisen iltaohjelmaan.

HUOM! Työpajojen osallistujamäärä on rajallinen, joten toimi nopeasti varmistaaksesi, että pääset juuri sinua kiinnostavaan työpajaan!

Työpajojen kuvaukset:

Kaikki nuoret mukaan - nuorisovaltuutetut avainasemassa

Suurimmassa osassa kunnista on nuorisovaltuusto, mutta siinä on kuitenkin mukana vain murto-osa nuorista. Millaiset mahdollisuudet kunnan muilla nuorilla on osallistua ja vaikuttaa asioihin? Osallisuuden osaamiskeskuksen työpajassa pureudutaan siihen, miten nuorisovaltuutetut voisivat innostaa myös muita nuoria osallistumaan. Voisiko nuorisovaltuusto olla linkki kunnan ja kaikkien nuorten välillä? Tule mukaan keksimään konkreettisia keinoja!

Nuoriystävällinen kunta

Nuoriystävällisessä kunnassa nuoret otetaan huomioon, heitä kuunnellaan aidosti ja he pääsevät osallistumaan kehittämiseen ja päätöksentekoon. Nuoriystävällisyys voi näkyä kaikessa kunnan toiminnassa katujen kunnossapidosta kulttuuritapahtumiin. Onko sinun kotikuntasi nuoriystävällinen? Mitä on mahdollista tehdä, jotta kunta voisi oppia nuoriystävälliseksi? Osallisuuden osaamiskeskuksen työpajassa pääset kehittämään unelmiesi nuoriystävällistä kuntaa yhdessä muiden kanssa.

Nuorten osallisuus turvallisuustyössä

Turvallisuus ja turvallisuuden tunne ovat meille jokaiselle tärkeitä asioita. Kohtaamme niihin liittyviä tilanteita elämässämme päivittäin. Vaikka Suomi on monessa suhteessa maailman turvallisimpien maiden joukossa, on meidän kehityttävä ja tehtävä työtä sen eteen jatkuvasti. Tätä työtä meidän kaikkien on tehtävä yhdessä. Pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisyn työssäkin pyritään mahdollisimman asiakaslähtöiseen toimintaan ja siten jatkuvasti parantuvaan turvallisuuteen yhteiskunnassa. Jokainen voi omalla toiminnallaan ja asenteellaan edistää omaa ja muiden turvallisuutta. Työpajan tarkoituksena on pohtia, kuinka nuoret saataisiin entistä paremmin mukaan yhteiskunnan turvallisuutta parantavaan yhteiseen työhön eri viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

Osallisuuden laatu

Osallisuuden osaamiskeskus, jossa Nuva ry on mukana, on pureutunut nuorten osallisuuden laatuun. Laadussa on kyse siitä, mikä tekee osallistumisesta onnistunutta ja toimivaa. Onko nuorilla esimerkiksi mahdollisuus ilmaista näkemyksiään ja vaikuttaa päätöksentekoon? Huomioidaanko nuoret ja kohdataanko heidät aidosti? Kunnille ollaan kehittämässä työkalua, joka auttaa selvittämään missä osallisuuden kanssa mennään. Nyt väitteet pääsevät osaltaan vielä nuorten tutkittaviksi. Tule ja kerro mielipiteesi - mikä tekee osallisuudesta laadukasta?

Osallisuuden parhaat palat

Mikä on parasta osallistumisessa? Osallisuuden osaamiskeskus, jossa Nuva ry on mukana, kerää hyviä käytänteitä. Haluaisimme kuulla juuri sinun kokemuksistasi. Mihin teidän nuorisovaltuustonne on onnistunut vaikuttamaan? Milloin sinua on kuunneltu? Mikä on kaikkein paras tapa osallistua? Tässä työpajassa pääset jakamaan omat kokemuksesi sekä kuulemaan muiden vinkit.

Osallistumisen haasteet ja niiden ratkaisut

Osallistuminen voi olla innostavaa ja motivoivaa, mutta välillä vaikuttamisen edessä on kuitenkin haasteita. Väitetään, että nuoria ei kiinnosta politiikka, kunta ei halua kuunnella nuoria tai osallistumisella ei ole todellista vaikutusta. Millaisia haasteita sinä olet kohdannut? Nyt on aika kääntää katseet kohti ratkaisuja. Mitä sinä tai teidän nuorisovaltuustonne voisi tehdä osallistumisen haasteiden ratkaisemiseksi? Miten puolestaan aikuiset voisivat auttaa nuoria osallistumaan? Osallisuuden osaamiskeskuksen työpajassa tartutaan haasteisiin ja etsitään yhdessä ideoiden parhaita ratkaisuja.

Vammaisten nuorten osallisuus nyt ja tulevaisuudessa

Osallistumisen pitäisi olla kaikille nuorille avointa ja mahdollista. Kaikissa tilanteissa tämä ei kuitenkaan toteudu, erityisesti jos nuorella on pitkäaikainen vamma, joka saattaa estää nuoren täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisen. Tässä työpajassa pureudutaan erityisesti vammaisten nuorten mahdollisuuksiin osallistua hyödyntämällä osallisuuden eri asteista osallisuusporrasmallia.

 
Kuva vuoden 2018 Huipputapaamisesta.

Kuva vuoden 2018 Huipputapaamisesta.