#nuvatlakiin flash mob 16.9.2014

Sadat nuoret ympäri Suomea osoittavat tänään mieltään nuorisovaltuustojen lakiin kirjaamisen puolesta. Flash mob –tempaukset ovat osa Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton valtakunnallista Nuvat lakiin –kampanjaa. Tempausten myötä paikalliset nuorisovaltuustot osoittavat tukensa liiton pitkäaikaiselle tavoitteelle saada nuorisovaltuustot kirjattua uuteen kuntalakiin.

Syksyllä eduskuntaan tulee käsiteltäväksi uusi kuntalaki, johon ehdotetaan lisättäväksi uutta pykälää: 26 § Nuorisovaltuusto. Pykälässä kunnille asetetaan velvollisuus perustaa nuorisovaltuusto tai muu nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehtia sen toimintaedellytyksistä. Nuorisovaltuusto –termin käyttö legitimoi lasten- ja nuorten kuulemisen kuntatasolla (vrt. vanhusneuvosto, vammaisneuvosto). Nuorisovaltuusto on nuorten mielestä äänestämisen jälkeen tehokkain tapa vaikuttaa (Nuorisobarometri 2013).

"Lakiinkirjaus mahdollistaa nuorisovaltuustojen monipuolisen toiminnan järjestämisen jatkossa. Kuntia ei pakoteta yhteen tiettyyn malliin vaan edellytetään, että kaikilla nuorilla yhdenvertaiset mahdollisuudet asuinpaikasta riippumatta osallistua kunnalliseen päätöksentekoon", puheenjohtaja Santeri Lohi linjaa. Nuorisovaltuustoja on tällä hetkellä lähes 80 %:ssa Suomen kunnissa. Nuorisovaltuustojen määrä on kehittynyt positiivisesti koko 2000-luvun ajan. Nuorisovaltuustojen pelkkä perustaminen ei kuitenkaan takaa sitä, että nuoret otettaisiin osaksi päätöksentekoa. Nuorisovaltuustot on kirjattava lakiin, jotta niiden tehtävät, toimenkuva sekä resurssit määritellään selkeästi.

Flash mob –tempauksia järjestetään 16.9. klo 16.00 seuraavissa kaupungeissa: Alavus, Lappeenranta, Oulainen, Kouvola, Joroinen, Rovaniemi, Tampere, Kauhajoki, Kemiönsaari, Nokia, Sonkajärvi, Kotka, Vantaa, Hämeenlinna, Riihimäki ja Valkeakoski. 

Nuva ry. on julkaissut syksyn aikana kymmenen syytä siihen, miksi nuorisovaltuustot on kirjattava uuteen kuntalakiin. Nämä syyt on toimitettu myös kaikille Suomen 200 kansanedustajalle.

 Lisätietoa kampanjasta löydät täältä. 

Yhteydenotot:

Santeri Lohi
Puheenjohtaja
+358 44 777 0561

Verna Castrén
Pääsihteeri
+358 44 331 1194