Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. on käärinyt hihat ylös ja alkanut yhteistyötahojen kanssa koota maakuntien rakennuspalikoita!

Koska nuorten ylikunnalliseen vaikuttamiseen tarvitaan lisää mahdollisuuksia, on yhä useampi alue Suomessa kiinnostunut perustamaan maakunnallisen nuorisovaltuuston. Nuva ry. on pitkäaikainen nuorten alueellisen vaikuttamisen asiantuntija, joten koemme luontevaksi tarjota apuamme kunnallista päätöksentekoa laajempien vaikuttamiselinten kehittämiseen. 

Siksi käynnistimme vuonna 2017 Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishankkeen.

Juuri nyt ajankohtaista on hankkeen tulosten kerääminen ja niiden koostaminen oppaaksi maakunnalliseen nuorisovaltuustotoimintaan.

Manu-hankkeen kulku 2017-2019.png

 

Hanke on suunniteltu 3 vuoden pituiseksi. 

Vuonna 2017 perustetaan maakunnalliset nuorisovaltuustot Kanta-Hämeeseen, Pohjois-Karjalaan ja Uudellemaalle.

Vuonna 2018 pilottimanut vakiinnuttavat toimintansa, testaavat kokeiluja työnsä sujuvoittamiseksi ja osallistuvat maakuntansa uudistustyöhön.

Vuonna 2019 jatketaan pilottimanujen toiminnan vakiinnuttamista. Hankkeen tuloksia aleta viedä koko Suomeen, esimerkiksi koulutuksina ja ohjeistuksina.

Kerromme myös alueellisen päätöksenteon mahdollisuuksista. Selkeästi ja ymmärrettävästi.

 

Hanke tukee

 • maakunnallisten nuorisovaltuustojen (tuttavallisemmin manujen) perustamista ja vakiinnuttamista.

 • nuorten mahdollisuuksia osallistua käynnissä olevan sote- ja maakuntauudistuksen suunnitteluun ja valmisteluun.

 • nuorten tietotaitoa ja toimintaedellytyksiä maakunnalliseen päätöksentekoon osallistumiseen.

 • maakuntien osallisuuskulttuurin kehittymistä.

Tämän hanke tekee esimerkiksi

 • tukemalla maakunnallisia nuorisovaltuustoja, erityisesti 3 pilottimaakuntansa maakunnallisen nuorisovaltuuston toimintaa. Pilottimaakuntina hankkeessa ovat tulevat Kanta-Hämeen, Pohjois-Karjalan ja Uudenmaan maakunnat.

 • viemällä pilottimaakuntien kokemusten perusteella tietoa vaikuttavan maakunnallisen nuorisovaltuuston toimintaedellytyksistä koko Suomeen. Tämä tapahtuu esimerkiksi keräämällä hyviä käytäntöjä erilaisten alueellisten kokeilujen pohjalta, vahvistamalla maakunnallisten nuorisovaltuutettujen keskinäistä verkostoitumista ja kouluttamalla maakunnallisten nuorisovaltuustojen jäseniä, maakunnan viranhaltijoita ja päätöksentekijöitä manujen toiminnasta.

 • julkaisemalla nuorille tietoa alueellisista mahdollisuksista vaikuttaa oman maakunnan toimintaan.

Hankkeen työtä valvoo ohjausryhmä, joka koostuu pilottimaakuntien nuorista vaikuttajista. 

Näin hankkeen maakunnalliset nuorisovaltuustot perustettiin 2017-2018. Klikkaa kuvaa isommaksi!

Näin hankkeen maakunnalliset nuorisovaltuustot perustettiin 2017-2018. Klikkaa kuvaa isommaksi!

Pilotteina Kanta-Häme, Pohjois-Karjala ja Uusimaa

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke toteutetaan yhdessä kolmen pilottimaakunnan ja maakuntaliiton kanssa: Kanta-Hämeen, Pohjois-Karjalan ja Uudenmaan. Näiden kolmen alueen maakunnalliset nuorisovaltuustot aloittaneet ensimmäiset toimikautensa vuonna 2018. Vuoden aikana maakunnalliset nuorisovaltuustot tekivät valtuustotyön ohella erilaisia kokeiluja, joiden on tarkoitus helpottaa työskentelyä. Kokeilut koskivat esimerkiksi kiertävien kokoustilojen käytäntöä, etäkokouksia tai maakunnallisen nuorisovaltuuston ja "aikuisten" maakunnallisten vaikuttamiselinten yhteistyötä, kuten kummivaltuutettutoimintaa. 

Lue pilottimanujen perustamisesta:

Hankkeessa tapahtuu

Hankkeen ensimmäinen toimintavuosi 2017 sisälsi maakuntanuvien perustamisen lisäksi runsaasti tapaamisia, viestintää nuorten osallistamisesta ja ideapäiviä nuorten kanssa. Käy lukemassa blogista, miten hankkeen syksy sujui.

Hankevuosi 2018 keskittyi kolmen maakunnallisen pilottinuorisovaltuustomme työn tukemiseen ja heidän työnsä tulosten keräämiseen mallinnusta varten. Näyimme myös tapahtumissa ympäri Suomen. 

Viimeinen hankevuosi, 2019, koostuu hankkeen tulosten analysoinnista, sen julkaisusta ja tulosten levittämisestä kaikkiin Suomen maakuntiin. Lisäksi järjestämme valtakunnallisia verkostotapaamisia manu-edustajille ympäri Suomen.


HANKE ESILLÄ

Pohjois-Karjalan maakunnallinen nuorisovaltuusto sao helmikuussa 2019 maakunnan liitolta 10 000 euroa osallistuvan budjetoinnin kokeiluun.

Pohjois-Karjalan maakunnallinen nuorisovaltuusto sao helmikuussa 2019 maakunnan liitolta 10 000 euroa osallistuvan budjetoinnin kokeiluun.

MaNu-hanke kiertää Suomea ja eri tapahtumia ahkeraan. Olemme olleet esimerkiksi täällä: 

 • 24.5.2019 vierailimme Oulussa Pohjois-Pohjanmaan liiton tilaisuudessa, jossa maakunnan liitto ja paikallisten nuorisovaltuustojen edustajat suunnittelivat maakunnallisen nuorisovaltuuston perustamista.

 • 12.12.2018 debytoitiin Nuva ry:n aamiaistilaisuudet teemalla Nuoret näkyviksi (maa)kunnissa, jossa jaoimme hankkeessa siihen asti kertyneitä kokemuksia (projektipäällikkö Senja Miettinen) ja kerroimme nuorten osallisuuden esteiden purkamisesta käytännössä (Osallisuuden osaamiskeskuksen Aino Pohjanvirta).

 • 21.11.2018 järjestettiin Uudenmaan maakunnallisten vaikuttajaryhmien Maakuntatreffit. Treffeillä pohdittiin ryhmien yhteistyömahdollisuuksia ja suunniteltiin tulevaa. Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston edustajat ja projektipäällikkö Senja Miettinen edustivat maakunnallista nuorisovaltuustoa tapahtumassa.

 • 7.11.2018 Pohjois-Karjalan ja Uudenmaan maakunnallisten nuorisovaltuustojen puheenjohtajat matkustivat projektipäällikön kanssa Lahteen, jossa myös otetaan askelia Päijät-Hämeen maakunnallisen nuorisovaltuuston kehittämiseksi.

 • 1.11.2018 ja 5.11.2018 osallistuimme Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenten kanssa Lapsen paras – yhdessä enemmän -hankkeen osallisuustyöpajoihin, jotka olivat osa LAPE-hanketta pääkaupunkiseudulla.

 • 23.10.2018 hankkeen projektikoordinaattori Sohvi Hellsten kävi Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston pj. Jim Koskisen kanssa Vaasassa. Pohjanmaan maakunta suunnittelee maakunnallista nuorisovaltuustoa, ja kävimme kertomassa hyvistä käytännöistä ja oman toimintamme kokemuksista paikallisten nuvien edustajille ja viranhaltijoille.

 • Maakunnallisten nuorisovaltuustojen ensimmäinen verkostotapaaminen järjestettiin 6.10.2018 Helsingissä.

 • Lapin nuorisofoorumi järjestettiin 15.9.2018. MaNu-projektipäällikkö Senja Miettinen ja Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anette Pottonen kävivät jakamassa hankkeen kokemuksia osioon, jossa kerrottiin Lapin maakunnallisen nuorisovaltuuston perustamissuunnitelmista.

 • Kuntamarkkinat saivat 13.9.2018 piristysruiskeen, kun pidimme tietoiskun Nuva ry:n osallisuusasiantuntijan Riina Lummen ja OSKE-projektin Aino Pohjanvirran kanssa nuorten osallisuudesta. Nimenä oli ”Nuorten osallisuus: Kersojen kahvittamista vai aitoa vuorovaikutusta?”

 • Vuoden 2018 helteisellä SuomiAreena-viikolla esiinnyimme Porissa aiheella “Nuorille vaikuttamisen paikka maakuntiin!” Tilaisuudessa visioitaan myös, millainen maakunnallinen nuorisovaltuusto voisi olla 2020-luvulla.

 • Osallisuusasiantuntijamme Riina kertoi
  Pirkanmaa-verkkolehdessä kesäkuussa 2018 maakunnallisista nuorisovaltuustoista.

 • Nuva ry:n vuoden 2018 Huipputapaaminen oli maakuntaisa: maakuntauudistusta käsiteltiin useissa työpajoissa etenkin nuorten vaikutusmahdollisuuksien ja alueellisen tasa-arvon osalta.

 • Allianssi-risteilyllä 11.-12.4.2018 hanke näkyi Allianssin ja Nuorten Keski-Suomi ry:n yhteisessä esityksessä “Vuosituhannen suuri demokratiauudistus – maakuntahaaste vastaanotettu!”

 • Kävimme oikeusministeriön koordinoimasssa Suomi100 -demokratiatapahtumassa Uudenmaan nuorille 26.10. Katso työpajan tiivistelmä.

 • Kuntaliiton Demokratiapäivä 17.10. klo 8.45-15.00 Kuntatalolla. Hankkeen ja liiton yhteinen rinnakkaisosuus “Nuoret maakuntia tekemässä - osallisuutta ja ideoita” klo 13.15-15.00. Lue lisää

 • THL:n LAPE pre-seminaari “Kohti lapsiystävällistä kuntaa ja maakuntaa. Kuuntele ja opi lapsilta ja nuorilta” 20.9. Kansallismuseossa klo 13.00-17.00. Hanke ja liitto esillä klo 15.00-15.40 keskustelemassa aiheesta “Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen palveluissa ja maakunnissa". Lue lisää täällä.

 • Kuntamarkkinat 13.-14.9.: Hankkeen ja Nuva ry:n yhteinen tilaisuus “Nuoret mukaan muutokseen - nuorisovaltuustot kunnissa ja maakunnissa” 14.9. klo 14.00-14.45. Tilaisuuden taltiointi katsottavissa täällä.

 • "Nuoret maakuntia rakentamassa" -paneelikeskustelu ti 11.7. klo 14-16.30 Porin SuomiAreenassa. Katso taltiointi tilaisuudesta täältä. Paneelissa äänessä pj. Kimi Uosukainen, akatemiatutkija Hanna Wass, Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi, vihreiden kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra ja valtionvarainministeriön muutosjohtaja Pauli Harju.

 

Kysyttävää? Lisätietoja hankkeesta antavat:

Projektipäällikkö Helen Honkasaari, 050 468 0035, helen.honkasaari(a)nuva.fi
Projektikoordinaattori Sohvi Hellsten, 050 501 8134, sohvi.hellsten(a)nuva.fi


usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitkä maakunnalliset nuorisovaltuustot?

 • Maakunnallinen nuorisovaltuusto on nuorten alueellinen vaikuttajaryhmä, jonka agendalla ovat maakunnallisen tason vaikuttaminen ja muu ylikunnallinen yhteistyö. Vanhin maakunnallinen nuorisovaltuusto on Kainuun maakunnallinen nuorisovaltuusto, joka on perustettu ensimmäisen kerran vuonna 2009.

 • Juha Sipilän hallituksen maakuntauudistuksen suunnitelmiin kuuluivat nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien takaamiseksi maakunnalliset nuorisovaltuustot, joiden jäsenet valittaisiin kuntien vastaavista. Esityksen mukaan maakunnallisille nuorisovaltuustoille tulisi antaa mahdollisuus vaikuttaa maakunnan toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. Antti Rinteen hallitus on omassa hallitusohjelmassaan linjannut myös alue- ja soteuudistuksen toteuttamisesta hallituskaudella 2019-2023.

 • Suomessa on jo yli kuntarajojen työskenteleviä vaikuttajaryhmiä, jotka pyrkivät vaikuttamaan alueeseensa ja kehittämään paikallisten nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Maakunnallisten nuorisovaltuustojen kehittäminen on paitsi tulevan aluehallintomallin edellytys, myös luonteva jatkumo aiemmalle ylikunnalliselle yhteistyölle. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. selvitti keväällä 2016 ylikunnallisten vaikuttajaryhmien toimintaa. Tutustu selvitykseen tästä.

Miksi Nuva ry. käynnisti hankkeen?

 • Suomessa ei ole vielä tarpeeksi ylikunnallisia nuorten vaikuttamiskanavia, joten tarve niiden perustamiselle ja olemassaolevien kehittämiselle on kova.

 • Kunnalliset nuorisovaltuustot ovat viestineet tarpeesta päästä valmistelemaan nuorten maakunnallisia vaikuttamismahdollisuuksia varhaisessa vaiheessa, jotta maakunnallisen nuorisovaltuustot voidaan rakentaa niiden pohjalta.

 • Nuva ry:llä on vuosien kokemus kunnallisten nuorisovaltuustojen perustamisesta, vakiinnuttamisesta ja vahvistamisesta. Nuvalla on osaamista esimerkiksi eri toimijoiden yhteentuomisesta, tietoa ajankohtaisista käytännöistä ja haasteista sekä valtakunnalliset verkostot, joiden avulla maakunnallisia nuorisovaltuustoja voidaan tukea.

Mitä hankkeessa tehdään?

 • Hankkeessa kehitetään malli maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamiseen, vakiinnuttamiseen ja vahvistamiseen.

 • Kunnallisten nuorisovaltuustojen nuoret pääsevät suunnittelemaan ja valmistelemaan maakuntahallintoa. Lisäksi heille rakentuvat riittävät toimintaedellytykset maakunnalliseen vaikuttamiseen.

 • Hankkeessa kehitetään myös maakuntien osallisuuskulttuuria ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen tukemisen taitoja.

Miten hanke etenee?

 • Hankeen 3 pilottimaakunnan kanssa kehitetään mallit maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamiseen, vakiinnuttamiseen ja vahvistamiseen erilaisten kokeilujen kautta.

 • Hankkeen kaksi hanketyöntekijää koordinoivat ja fasilitoivat suunnittelu- ja kehittämistyöpajoja pilottimaakuntien kunnallisten nuorisovaltuustojen, nuorisovaltuustojen ohjaajien, päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa.

 • 3 pilottimaakunnan maakuntanuvien työskentelyn alettua tukee Nuva ry. heidän toimintaansa ja kerää tietoa toiminnan vaikuttavuudesta.

 • Pilottimaakuntien kokemuksia käytetään koulutusten ja julkaisujen tuottamiseen, jotta toimivia käytäntöjä voi levittää muihinkin maakuntiin.

 • Hankkeen tuloksena nuoret ovat osallistuneet maakuntahallinnon suunnitteluun ja valmisteluun. Yhdessä päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa on kehitetty maakuntaan hyvää osallisuuskulttuuria!HANKKEEN BLOGIKIRJOITUKSET