Nuorisovaltuutetut: Nuorisolain osallisuuskirjauksia yhä vahvistettava

Valtioneuvosto päätti yleisistunnossaan 29.6. esittää eduskunnalle uuden nuorisolain hyväksymistä. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto on tyytyväinen lakiehdotuksen esitykseen nuorten osallisuuden nostamiseksi lain poikkileikkaaviin tavoitteisiin ja nuorten kuulemisvelvoitteen ulottamisesta jatkossa myös valtionhallintoon. “Olemme kuitenkin huolissamme varsinaisen osallisuuspykälän, 24§, epäselvyydestä ja velvoittavuudesta. Uusi muotoilu ei olennaisilta osin muuta nykyisen lain kuulemisvelvoitteeseen liittyviä epäselvyyksiä tai vahvista nuorten oikeutta osallistua ja vaikuttaa”, liiton puheenjohtaja Kimi Uosukainen toteaa.

Lue lisää...

Liitolla uusi nimi: Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto  Nuva ry:n nimi on muuttunut: yhdistyksen uusi nimi on Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. Päätöksen nimenmuutoksesta teki liiton 18. liittokokous, joka järjestettiin Tampereella 20.22.11.2015. Samassa kokouksessa liitolle hyväksyttiin ruotsinkielinen nimi, Finlands Ungdomsfullmäktiges Förbund ry.

Lue lisää...

Nuorisovaltuustojen kehittämisohjelman haku käynnistyi!

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry. käynnistää syksyllä 2015 26 § Perusta, vakiinnuta ja vahvista - ohjelman nuorisovaltuustojen kehittämiseksi. Nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen asiantuntijaorganisaatio Nuva ry. haluaa uuden kuntalain myötä kehittää maan nuorisovaltuustoja ja auttaa niiden perustamisessa. Kehittämisohjelma tarttuu nuorisovaltuustotoiminnan kipukohtiin, kouluttaa päättäjiä ja viranhaltijoita sekä sparraa nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan yhä aktiivisemmin ja tehokkaammin!

Lue lisää...

Kansanedustajat haastetaan toimimaan budjettikäsittelyssä lasten ja nuorten puolesta

Lasten ja nuorten hyvinvointia ajavat tahot laativat Lasten ja nuorten kansanedustajan huoneentaulun ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja. Huoneentaulun tavoitteena on edistää lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista sekä pitää esillä ja painottaa lapsi- ja nuorisopolitiikan tärkeyttä. Keväällä 2015 valituista 200 kansanedustajasta 87 allekirjoitti huoneentaulun.

Lue lisää...

Liittohallitus linjasi sääntöuudistuksesta ja piirijaon muutoksista

Nuva ry:n liittohallituksen järjestyksessään neljäs kokous järjestettiin Helsingissä torstaina 11.6.2015. Kokouksessa käytiin läpi liiton sääntö- ja piiriuudistusta.

Liittohallitus päätti, että liiton säännöt lähetetään ennakkotarkastettaviksi patentti- ja rekisterihallitukselle. Liiton sääntöuudistusprosessi on lähtenyt liikkeelle jo vuonna 2013. Sääntöuudistuksesta käytiin vuoden 2014 liittokokouksessa lähetekeskustelu. Tämän lisäksi liittohallitus on järjestänyt kevään 2015 aikana kaksi avointa jäsenkuulemistilaisuutta, kartoittanut jäsenten näkemyksiä jäsenkyselyn yhteydessä sekä pyytänyt lausunnot piirineuvostolta ja Edustajistolta. Prosessi on ollut avoin ja liittohallitus toivoo, että liittokokous hyväksyy säännöt kiireellisinä, jotta ne saadaan voimaan jo vuoden 2016 alusta.

Lue lisää...

#JosMulOisValtaa -paneeli 9.4. oli huikea!

Lämmin kiitos ‪#‎JosMulOisValtaa‬ -paneeliin osallistujille Remo Ronkaiselle, Ozan Yanarille, Sini Savolaiselle, Matti Parpalalle, Teppo Säkkiselle, Suvi Karhulle, Matti Niemelle ja Benjamin Ellenbergille vaudikkaasta ja mielenkiintoisesta keskustelusta! Erityiskiitos ja kumarrus Leena Harkimolle moderoinnista ja aktiiviselle yleisölle osallistumisesta!

Nämä kahdeksan panelistia osoittivat jälleen kerran sen, että nuorilla on asiantuntemusta ja halua vaikuttaa siihen millaisessa yhteiskunnassa elämme. Nyt pallo on meistä jokaisella - on meidän tehtävämme huolehtia siitä, että äänestämme eduskuntaan juuri ne ehdokkaat, jotka tuovat mukanaan halutun muutoksen. Muista että ‪#‎äänionvaltaa‬!

Toivotamme kaikille ehdokkaille onnea vaaleihin ja pidämme sormia ristissä sen puolesta, että seuraavan neljän vuoden ajan tämän maan asioista päättävät myös aidosti nuoret kansanedustajat.

Kuntalain muutokset keskiössä hallituksen ja Edustajiston kokouksissa

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton vuoden 2015 liittohallitus kokoontui toisen kerran Helsingissä 13.-14.4. Hallitus kokoontui seuraamaan eduskunnan täysistuntoa, jossa äänestettiin uuden kuntalain kohtalosta. Lain läpimeno teki päivästä historiallisen ja hallitus kokoustikin erityisen hienoissa tunnelmissa nuorten edunvalvonnassa otetun suuren harppauksen ansiosta.

Lue lisää...